Venitul de baza - documentar



      Venitul de bază - Un impuls cultural este un documentar pe care cred că ar trebui să îl vizioneze un număr cât mai mare de oameni - ideal toți :) - întrucât reușește nu doar să pună în discuție problemele actuale ale societății umane dar să vină și cu posibile soluții de viitor. Mai mult, aduce în lumină barierele existente ca urmare a modului actual de gândire al individului relativ la societate. Remarc din declarațiile celor întrebați cum fiecare despre sine însuși crede că este responsabil și harnic dar, despre restul, despre ceilalți, gândesc opusul.
       Ideea de bază pe care o văd eu a se desprinde din acest documentar constă în schimbarea viziunii individului privitor la conceptul de muncă, în sensul că aceasta ar trebui efectuată nu ca o necesitate pentru supraviețuire cât mai ales ca o necesitate pentru a realiza ceva pentru ceilalți, pentru societate. Iar acest ceva nemaifiind subordonat necesității financiare ar duce omul către o nouă nevoie, aceea de a-și descoperi pasiunea, în acest fel munca nu va mai fi percepută ca o corvoadă, așa cum se întâmplă azi unei majorități.
       Cineva spunea la un moment dat: dacă oamenii vor dispune de acest venit de bază vor mai face muncile acelea nedorite!? Convingerea mea este că da, așa cum observă și cei ce au realizat documentarul, azi deja există o mulțime de oameni care lucrează voluntar în diverse activități. Una dintre acestea fiind chiar aceea de a aduna deșeurile celor lipsiți de minima educație atunci când merg la iarbă verde. În consecință dacă poate fi adunat gunoiul, nu doar prin oameni plătiți de către firme de salubrizare, atunci nu sesizez nici un impediment ca acest fapt să fie valabil și pentru alte activități.
        Oricum totul depinde de educația fiecăruia în parte - nu mă refer la educația ca rezultat al trecerii printr-un număr de ţ școli - ci la acea educație ce rezidă din căutarea cunoașterii individului pe sine însuși. Aceasta mă duce cu gândul la Socrate cu îndemnul său preluat de pe frontispiciul templului lui Apollo din Delphi:  "Cunoaște-te pe tine însuți și vei cunoaște universul și zeii". Când oamenii cu acest tip de gândire vor fi atât de mulți încât ating numărul critic, cred că atunci vor fi posibile adevărate transformări în bine ale societății.

   
          A mai apărut ceva interesant legat de această idee... și anume, că totuși se mișcă nițel măcar în direcția studiului posibilității ca aceste idei să fie puse în practică:


Textul inițiativei poate fi citit aici.

Iar o petiţie care va fi înmânată Comisei Europone în mometul în care se vor strânge 1 milion de susţinători poate fi semnată aici

Comentarii

Postări populare